Handige Handjes

Welkom op mijn blog! Ik ben Yvonne, en volgens velen erg handig met mijn handen. Denk dan aan patchwork en quilten, borduren met de hand en borduurmachine, kleding en lingerie maken en andere creative uitspattingen.



Bedankt voor je bezoekje, en laat eens een reactie achter bij de blogjes...Groetjes, Yvonne.



zaterdag 26 september 2009

Een gezellige dag...



Vandaag ben ik met Rob samen naar de ATT van het Quiltersgilde geweest in Alkmaar. En wie kwamen we daar tegen...??

...mijn lieve internetvriendin Sylvia...Ze zat al te wachten in de koffiehoek. Het weerzien was zeer hartelijk. Dus samen een poosje opgelopen om de quilts te bekijken. En daarna zijn we apart verder gegaan, want zij was tenslotte al een poosje op de tentoonstelling anwezig en had al een flink aantal quilts bekeken.

De diversiteit aan quilts was redelijk dit jaar, en zo was er ook de Amazing Technicolor Dreamcoat van Jozef, uit de gelijknamige musical. Eerlijk gezegd had ik gedacht dat de jas groter was...maar hij was schitterend. Ik heb ook wel wat foto's laten maken door Rob [mijn huisfotograaf], maar die foto's mag je niet op internet verspeiden. Ik kan er dus niets van laten zien, want ik houd me aan de regels.

Het kan namelijk tot gevolg hebben dat er op den duur helemaal geen foto's meer gemaakt mogen worden, en dat zou jammer zijn.

Behalve Sylvia kwam ik ook Superkitt nog tegen, de Culemborgse dames heb ik niet gezien :-(.

Na het bekijken van de quilts, nog even een rondje gemaakt langs de ''winkeltjes''. Het was er best druk, dus hier en daar een beetje dringen. Jullie zullen het niet geloven: ik heb NIETS gekocht. Ik had eigenlijk iets leuks voor de Kerst willen maken, een klein pakketje dus. Maar het enige wat ik zag was een klein kerstboompje, maar dat kostte bijna 25 euro, en dat voor een miniquiltje van nog geen 40x40 cm vond ik toch ietsie te gortig.

Maar ach, de regiodag eind oktober komt ook nog...dus wie weet is er daar nog iets leuks te scoren.

Eenmaal buiten besloten Rob en ik door te rijden naar Bergen aan Zee. We hebben even op het strand gelopen. Helaas was het niet echt lekker, er waaide een frisse wind, dus toch een strandtent opgezocht. Daar hebben we lekker gegeten onder het genot van een glas rode wijn.

Inmiddels zijn we weer thuis, en kijken terug op een geslaagde dag!

donderdag 24 september 2009

Pompoenen

Ik vind de herfst een bijzonder mooi seizoen. De wisselende kleuren, en ook een beetje tot het besef komen dat niet alles eeuwig duurt..... Onze tuin was een aantal maanden schandelijk verwaarloosd, en afgelopen zondag hebben Rob en ik samen al het onkruid verwijderd. Alles is nu weer toonbaar. Ook het verpottafeltje is in herfstsferen gehuld, door de pompoenen. En zo'n gezellige bolchrysant maakt het gelijk een stuk leuker [ja, Caroline, ik zorg er goed voor ;-) ].
Ook de hortensia heeft het dit jaar uitbundig gebloeit, en de bloemen kleuren al naar een dieprose/rode kleur. Evenals de Hosta, die ook ieder jaar groter wordt. Helaas vinden de slakken een vers Hostablad niet te versmaden....Wat dat betreft is het net een Mac voor slakken...Maar ook hier slaat het verval al toe, en de gaten vallen letterlijk in de bladeren.

De pompoenen op het tuitafeltje, komen uit ons dorp. Al jaren is er een man die er vele verkoopt.







Ze zijn er in alle soorten en maten, en ook diverse kleuren. Vraag me niet welke het zijn..ik vind ze allemaal even mooi.









De prijzen zijn ook erg gunstig...uit deze bakken mag je 3 grote pompoenen kiezen voor 1 euro.







Ik let de eerste weken van september altijd erg goed op bij het binnen rijden van ons dorp...
Als de verkoop van de pompoenen en kalebassen is begonnen, staat de kruiwagen met het bord aan de weg. Niet te missen dus!
En als de verkoop op zijn eind loopt, staat er per dag gemeld hoeveel dagen de verkoop nog duurt...als dat geen service is..















In het nieuw naar...


....de tentoonstelling van het Quiltersgilde in Alkmaar. De tentoonstelling opent morgen al, maar ik zaterdag samen met Rob alle quilts bekijken. We gaan er een echt dagje uit van maken. Het beloofd mooi weer te worden, dus ik denk dat we ook wel een strandwandeling zullen maken.

En ja, voor mij weer een reden om snel een nieuw outfitje te maken. De jurk is het zelfde patroon als de blauwe feestjurk, en het jasje is ook een Lutterlohpatroon. Ik had alles al in huis, zelfs de knopen zaten in de knopenbak.

vrijdag 18 september 2009

Maak kennis met Charlotte...

Charlotte is een nieuwe vriendin...helaas is ze iets beschadigd in haar leven, maar ik vind haar mooi genoeg.
Charlotte is mijn lingeriemodel...Helaas komen onze maten niet overeen, maar dat mag de pret niet drukken. Ik zal dus voortaan de nieuwe BH's en slips op Charlotte showen. Het geeft in ieder geval beter weer hoe de modellen zijn, in plaats van dat het plat op tafel ligt.
Ik heb Charlotte aangeschaft in een lingeriewinkel...Ook daar is na een aantal jaren een model ''uit de tijd'', en wordt ze verkocht. Ze mag bij mij oud worden ;-).

donderdag 17 september 2009

Feestjurk

Aanstaande zaterdag hebben we een gezellig etentje. We vieren dan het 45 jarig huwelijksjubileum van mijn ouders, Ad en Dini. Ze willen dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Dus worden we heerlijk in de watten gelegd, en gaan we live cooking doen bij restaurant van der Valk in Houten.
Natuurlijk is het voor mij een reden om een feestjurk te maken. Blijkbaar heb ik dit trekje van mijn moeder, want zij zal er ook feestelijk uitzien [net als mijn vader ...;-) ].
Het patroon van de jurk komt uit het Lutterlohsysyteem. Daar werk ik mee sinds het begin van dit jaar. Mijn kleding is nu nog beter op mijn lijf passend, want je gaat met het tekenen van het patroon uit van je eigen maten. Dit in tegenstelling tot bijv. de Knipmode, waar je in de maattabel de maat zoekt die het meest overeenkomt met je eigen maten. Daar moet je naderhand ook nog een aantal aanpassingen aan doen, en bij het Lutterlohsysteem sla je die stap gedeeltelijk over.
Voor de Lutterloh-dames: dit model komt uit supplement 270 en het is model 87.

zondag 13 september 2009

Zwarte set


Dit weekend is nuttig besteed...wederom een lingeriesetje gemaakt. Het zwarte tulekant vind ik zo mooi...dus een tijdje geleden een metertje of 4 van gekocht. Ook de BH heeft een variatie op de BH's die ik tot nu toe heb gemaakt. De schouderband loopt vanuit de zijcup naar boven. Omdat dit aan de halskant recht is, kan de schulpkant van het tulekant mooi verwerkt worden. En...de BH zit perfect...niet geheel onbelangrijk! De achterkant was een beetje tricky...Ook de achterpandjes zijn van het tulekant, en omdat dit niet rekbaar is, moet je extra wijdte aanknippen. Gelukkig is het precies pas. Natuurlijk is een set pas compleet, als er ook 2 slips bij zijn....Kijk in het lingeriealbum voor alle foto's. Voor de gelegenheid heeft Shirley de BH geshowd...
Shirley is een heel goede vriendin...ze zeurt niet, praat niet teveel en geeft zeker geen commentaar ;-).
Het afwerken met de covermachine gaat ook steeds beter, dus ook die machine gaat veel gebruikt worden de komende tijd.

vrijdag 11 september 2009

Grijs setje

Deze week heb een mooi lichtgrijs setje gemaakt. Vorige week heb ik hier moussegaren besteld. Dat is heel mooi voor het afwerken van het picotelastiek. Ik gebruik het op de grijper van mijn covermachine. Gisteren kwam het doosje met 8 verschillende kleuren binnen, en natuurlijk probeer ik dat direct uit. Mijn covermachine heeft absoluut geen moeite met dit soort garen. Het is echt anders gan gewoon garen..moussegaren is een nylongaren, maar met een ''wollig'' effect. Het wordt ook wel wooly nylon genoemd. Het moussegaren wordt vooral voor lingerie, sport- en badkleding gebruikt.
Hier zie je de achterkant van de BH...de achterpandjes zijn extra verstevigd met powernet, voor een prettig draagcomfort.

maandag 7 september 2009

Niet mijn vriend.....

Om maar met de deur in huis te vallen: met een spin zal ik nooit vriendjes worden. Deze kruisspin heeft echt mazzel, want hij zit buiten. Het is dat ik vanmorgen andere bezigheden had, anders was zijn kunstig in elkaar geweven web ook al foetsie. Tot morgen mag hij er blijven wonen, en dan breek ik eigenhandig zijn pand af. Want dan heb ik ramenzeemdag.
Spinnen: zodra ze 1 poot over de drempel van mijn huis zetten verklaar ik ze de oorlog. Ja, ik weet het...nuttig enzo...maar NIET in mijn huis. Vooral die grote, zwartharige jongens jagen me echt grote schrik aan. En ik heb dan ook altijd de pech dat ze MIJ uitkiezen om voor de voeten te lopen, of op een plek te gaan zitten..direct in het oog springend. Helaas voor de spin: maar hij zal dan morsdood [en meestal ultraplat] mijn huis weer verlaten. Nu vragen jullie je af: waar ben je dan zo bang voor? Gewoon, ze zien er niet uit, rennen keihard...en je weet eigenlijk niet welke richting ze gaan kiezen. Ik denk dat ik spontaan een appelflauwte krijg als er zo'n griezel OP mij zou lopen...Dus ga ik voor zeker, en elimineer het beest. En dan, ik heb al zo'n idee wat Latif ermee zal doen: opeten...en daar moet ik al helemaal niet aan denken, dat er zo'n zwart, achtpotig kriebelbeest in zijn maag zit. Ik geef een spin ook een naam, Harry, en zo heten ze allemaal [da's handig]. Dus als ik tegen Rob en Werner vertel dat er ''een Harry'' is, weten ze genoeg. Rob is wat dat betreft iets heldhaftiger. Die vangt de spin met een glas en een onderzetter, en zet ze buiten in de tuin.
Kruisspin Harry mag tot morgen blijven, en nee, ik zal hem niet pletten, maar in de Hortensia's bij zijn vriendjes hangen....[als ik het durf...]

zondag 6 september 2009

Op de foto....




Er zijn van die momenten, dan ontkom je er niet aan: familie-foto's.



Meestal is er wel een aanleiding voor nodig, zo ook gisteren.



Mijn ouders zijn deze maand 45 jaar getrouwd, en vieren dat met een gezellig etentje over een paar weken. De altijd terugkerende vraag: wat geven we??



Mijn moeder had wel een idee: een mooie foto van hun kleinzonen....Dus gisteren was mijn zusje met man en zoons bij ons, en zijn we Mariƫnwaerdt ingetrokken. Het was heerlijk weer, dus de foto's hadden goede kans van slagen. Maarja, zet 2 zusjes, zo gek als een bos uien, bij elkaar...het wordt vanzelf een zooitje!

Gelukkig kunnen we ook netjes, en redelijk serieus op de foto.


Rob heeft deze foto gemaakt, en vond in het gras de appel...het leek hem wel leuk om daar een geintje mee te maken.....Mijn zusje en ik hebben allebei een prominente neus...dus die appel blijft wel zitten.


Al met al was het reuze gezellig, en eenmaal weer thuis hebben we nog heerlijk gegeten met z'n allen...En natuurlijk de foto's teruggekeken op de PC van Werner. De foto van de jongens wordt netjes geprint en ingelijst. Met de andere foto's gaan we ook nog iets leuks doen.

donderdag 3 september 2009

Na drie jaar....

Drie jaar geleden kreeg ik voor mijn verjaardag een borduurmachine van Rob. Natuurlijk wil je die dan direct gebruiken. Het toeval wilde dat ik een quilt wilde maken van rood/witte Hollandse stofjes. En het zou een log-cabin worden, met in het middenblok een stitchery. In eerste instantie zou ik die met de hand gaan borduren. Maarja, toen had ik dus ineens een prachtige borduurmachine, en dit was dus een mooi project om die machine goed te leren kennen.
De blokken zijn op een katoenen onderlaag gemaakt, in de foundation-piecing-techniek. En de katoenen onderlaag was gelijk ook een mooie versteviging voor het borduurwerk.
De 36 blokken waren eigenlijk best snel klaar...en ook de blokken waren al aan elkaar gezet...en toen begon het lange wachten voor deze top. Eergisteren besloot ik om de randen af te gaan maken. Ik was al begonnen met het uittekenen van de diamonds en halve diamonds...
En daar was het lange tijd ook bij gebleven. Tot mijn grote schrik kon ik eerst het patroon niet meer vinden...Gelukkig vond ik het. Toch wel handig als je meer bewaarderig dan weggooierig bent! En ja, als ik dan eenmaal de gang weer heb, zit het hele spul dus rap in elkaar.
Vanmorgen heb ik de letters er met de borduurmachine opgemaakt. Nu nog ''even'' quilten. Gelukkig weet ik al hoe ik dat ga doen.
De foto's zijn niet optimaal, want de quilt is weer eens ouderwets groot: 2,20x2,20m. Helaas is het te slecht weer om de top buiten aan de schutting te knijperen, en zo een overzichtsfoto te maken. Die houden jullie nog te goed...dat doe ik als de quilt echt helemaal af is!