Sinds een aantal weken heb ik een Singer Featherweight....zo'n schattig klein naaimachientje.
Ontworpen als portable naaimachine, om mee te nemen als je ergens gezellig ging naaien. En dan spreek ik over de jaren '50 van de vorige eeuw. Kennelijk was het toen heel gewoon om met je naaimachine op pad te gaan.
Toen was het ook nog heel gewoon dat een vrouw de kennis en kunde had om haar eigen kleding te maken.
Dat kleine machientje is dus best een dapper ding! met 1 beperking: ze kan alleen maar rechtdoor stikken...maar dat doet ze echt supernetjes en met een ongekende kracht wordt de naald door de stof gedrukt. Hobbels, kruisende naden ...geen probleem hoor.
Nu vind ik het voor mezelf leuk om eens te proberen of je een beetje netjes en toch ook redelijk snel een kledingstuk in elkaar kunt zetten. En zonder zigzag toch heel nette naden en afwerking te krijgen.
Zie hier: dat lukt echt prima!
Het knoopsgat heb ik weten te omzeilen door drukkertjesband te verwerken. Dat had ik echt al jaren liggen, en nu kwam het mooi van pas.
De naden zijn verwerkt op de engelse manier: eerst de verkeerde kanten op elkaar leggen en een smalle naad stikken, netjes plat strijken en dan de naden aan de binnenkant nogmaals stikken, zo komen de rafels onzichtbaar tussen de stoflagen te liggen.....niks geen zigzag of locker nodig.
De onderrand is een beetje rond, en dan is een zoompje met een inslag altijd een gedoe, dus heb ik biaisband gebruikt. Eerst aanstikken....
En dan netjes doorstikken.....heel mooie zomen krijg je dan.
Helaas schijnt de zon nog steeds niet vandaag...dus gaat het bloesje nog even de kast in, hopend op beter weer.
Oja, op deze manier een bloesje maken is echt wel snel hoor.......ben er een uurtje of 5 mee bezig geweest.....op mijn gemak hè?
Even inhaken op de titel van dit blogje: als je op deze manier werkt heb je eigenlijk helemaal geen dure naaimachine nodig; met siersteken, draaddoorhaler, naaldstop boven/onder, knoopsgatautomaat.....
[maar het blijft wel allemaal erg leuk, en prettig....dus de volgende bloes gaat weer met de Bernina's gemaakt worden!]
zijde geborduurde kaart (252)
5 uur geleden
Je kan inderdaad met alleen rechte steekjes van alles maken.
BeantwoordenVerwijderenHet is een leuk bloesje geworden. :D
Je hebt het allemaal goed opgelost en het is gelukt en daar gaat het om. Leuk bloesje geworden en de zon erbij doet wonderen......gr.Conny
BeantwoordenVerwijderenHeel mooi gedaan. Zo deden ze het vroeger ook .Ik heb bij mijn opleiding ook lingerie gehad, daar werkten we ook veel met engelse naden. Mijn SIngertje vind ik heeeeel leuk, maar mijn Bernina zou ik toch niet graag willen missen. Gr. Janny
BeantwoordenVerwijderendaar is onze snelle Jelle en handige Henkie weer......;)
BeantwoordenVerwijderenMooi gedaan en altijd goed, een witte bloes in je garderobe!!
liefs, Syl
het is een heel mooi blousje en inderdaad heb je dan weinig machines nodig maar ik hou het denk ik toch maar bij mijn pfaff.
BeantwoordenVerwijderenCorina
Ha ha, leuk, ik ben ook met iets bezig met een Engelse naad, en zat onderwijl ook te denken van...je hebt helemaal niks anders nodig dan een recht stikken machientje...ze waren vroeger zo dom nog niet..eigenlijk heel slim, want ze hebben alle techniekjes qua naaien maar mooi uitgevonden...
BeantwoordenVerwijderenJa, een Singer Featherweight kan heel netjes stikken en engelse naden zijn geweldig als je de naadtoeslag iets groter maakt dan gewoonlijk. Ik heb trouwens een knoopsgaten-apparaatje bij mijn Featherweigt dat echt super-mooie knoopsgaten maakt, een aanrader!
BeantwoordenVerwijderenWat een productie heb jij, en leuke patronen ook!