Handige Handjes

Welkom op mijn blog! Ik ben Yvonne, en volgens velen erg handig met mijn handen. Denk dan aan patchwork en quilten, borduren met de hand en borduurmachine, kleding en lingerie maken en andere creative uitspattingen.Bedankt voor je bezoekje, en laat eens een reactie achter bij de blogjes...Groetjes, Yvonne.zaterdag 10 mei 2014

Vera en Nina!

Al bijna 2 jaar ben ik de trotse bezitter van een echte Singer Featherweight, die nu bijna 64 jaar oud is. Meestal zit Vera, want zo heb ik haar genoemd, keurig in haar koffer.
Soms mag ze eruit, en gebruik ik haar voor een klein project. En dat is zo leuk, zo'n klein machientje wat nog zo mooi de steekjes maakt.
Maar ja, het kan verkeren...en dan ben je bij je favoriete naaimachine-dealer en lijkt het of je geraakt wordt...
Het leek net of Cupido een pijl op mij afschoot...want het was liefde op het eerste gezicht!!
Kijk...hierin wordt ze vervoerd:
in een speciale koffer die al behoorlijk getekend is door de tijd.
Wat zit erin???
Een Bernina 717, en voor zover ik kan nagaan is ze rond 20 december 1968 gemaakt in Zwitserland. Een prachtig machientje, met zo'n heerlijk zacht snorrend geluidje.
Ze kan best veel, niet alleen een rechte steek, nee...bovenop de machine zit een soort schuifje waarmee je steken kan kiezen.
De machine staat op een houten bak, en is verder geheel van metaal.
Het inrijgen is echt appeltje - eitje. Zelfs de spanningsschijven zitten al netjes in de machine, meestal zit er aan de buitenkant een draaiknop met een veer. Zelfs de transporteur is verzinkbaar...en ja...meanderen gaat er prima mee. Want dat heb ik natuurlijk wél even geprobeerd. Ook de naald kun je een tikje naar links en een tikje naar rechts verzetten.
Dit is de achterkant, en net boven de stekker zie je een schuifje. Daarmee kun je de motor op halve snelheid zetten. Ja, Bernina was zijn tijd al ver vooruit om het de naaisters zo makkelijk mogelijk te maken.
De motor zelf is ook al netjes weggewerkt, die zit als het ware onderin de bak.
Ook nog wat voetjes erbij, van links naar rechts: borduur/stopvoet, ritsvoet, blindzoomvoet, knoopsgatvoet en doorslagvoet. De naaivoet is smaller dan we gewend zijn....het blijkt 1/4 inch te zijn. Ideaal voor patchwork.
Omdat ik nu 2 van deze '' oudjes ''  heb, mogen ze voortaan in de huiskamer te pronk staan.
Ik heb nog een oud naaitafeltje, en daar passen Vera en Nina samen prima op.
Ik heb ook nog een NL-handleiding bij de machine, helaas ligt het boekje bijna uit elkaar. Maar het is natuurlijk nog prima te gebruiken.
Jullie snappen: ik ben helemaal in mijn nopjes met deze nieuwe oude aanwinst!!

4 opmerkingen:

 1. Leuk hoor zo'n mini museum.
  Ook deze is weer een plaatje en wat zien ze er netjes uit.
  Wat helemaal fijn is dat je er ook nog iets mee kunt maken.
  Veel plezier ermee.

  Corina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. meid,wat een aanwinst: geweldig!! Helemaal aan jou besteed!!
  liefs Syl

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie machine! En wat staan ze leuk bij elkaar. Zo kun je goed het verschil zien. Wat zijn die Featherweights toch schattig klein!
  (pss ik heb er ook eentje bemachtigd)

  BeantwoordenVerwijderen