Handige Handjes

Welkom op mijn blog! Ik ben Yvonne, en volgens velen erg handig met mijn handen. Denk dan aan patchwork en quilten, borduren met de hand en borduurmachine, kleding en lingerie maken en andere creative uitspattingen.Bedankt voor je bezoekje, en laat eens een reactie achter bij de blogjes...Groetjes, Yvonne.donderdag 14 januari 2010

Mijn eerste quilt..

Vandaag laat ik jullie de foto's zien van mijn allereerste quilt. In september 2001 had ik mijn eerste les in patchwork en quilten. Gewoon bij iemand thuis, die inmiddels zo ervaren was dat ze lessen gaf om startende quilters te helpen. De bedoeling was dat we een sampler zouden maken van ongeveer 12 blokken. De moeilijksheidsgraag zou in de loop van de lessen toenemen, zodat er veel technieken aan bod kwamen. De lessen vonden om de week plaats. Na de derde les besloot ik dat 12 blokken bij lange na niet genoeg waren. Samen met de ''juf'' hadden we berekend dat ik er 25 nodig had. Want ja...ik wilde dolgraag een bedquilt maken voor ons bed. Toen kon ik al geen maat houden, en dat is ook niet meer overgegaan. Dat werd dus als een haas naar de quiltwinkel....want ik had natuurlijk niet genoeg stof voor 25 blokken. Gelukkig was de meeste stof er nog, dus bijkopen was zo gepiept. Tijdens de lessen kreeg ik meer patronen mee naar huis....dus ik hield de andere dames goed bij...
De blokken zijn allemaal met de hand gemaakt. Op die manier leer je de basis van het patchen heel goed en op een rustige manier.
Thuis heb ik toen de top in elkaar gezet, want het patchen had niet zo heel veel geheimen meer voor mij. De quilt is voor een eerste quilt behoorlijk intensief gequilt. In de effen blokken heb ik een spinnenweb gequilt, goed te zien aan de achterkant van de quilt.
Natuurlijk zit er ook een beginnersfout in de quilt: er zit geen border omheen. Dat zou ik nu dus anders gedaan hebben. Maar ik koester de quilt wel. Een klinkende naam heeft de quilt ook niet...hij heet gewoon ''Samplerquilt''. Ik heb nog 2 seizoenen lessen gevolgd, en toen was mijn kennis inmiddels zo groot geworden [ook door het internet], dat ik bijna de ''juf'' zat te verbeteren. Het werd tijd dat ik op eigen benen ging staan.
Het quiltvirus is nooit meer overgegaan....het is een heerlijke hobby. Een hobby die voor veel contacten heeft gezorgd....via diverse fora, tentoonstellingen, workshops en ga zo maar door. Tegelijkertijd is het heerlijk ontspannend, en soms ook inspannend.... Voorlopig heb ik nog inspiratie genoeg voor nog heel veel quilts!

8 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige quilt als eerste! En dan dat quiltwerk gelijk zo intensief, schitterend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind hem juist wel leuk, zo zonder rand.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooi yvon, deze eerste!!
  en inderdaad,dat maat houden heb je nou net niet geleerd............hahahah.
  en dat quiltwerk: meid, wat knap!!!!
  leuk verhaal........groetjes, syl

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi Yvon!
  Ik vond van de week bij het opruimen van de zolder mijn samplerblokken weer terug. Als uk straks gearriveerd is ga ik daar maar eens mee verder met als doel hem dit jaar af te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Schitterende eerste quilt. Wat een prachtstuk.
  Wij hadden toch dezelfde eerste quiltjuf? Mijn samplerquilt moet nog helemaal gequilt worden. Ik geloof dat ik 'm toch maar weer eens tevoorschijn haal. Maar zo mooi als deze wordt-ie vast niet. Groetjes, Willeke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Willeke: wij hadden inderdaad dezelfde quiltjuf....;-). Het wordt toch weleens tijd dat jij je sampler quilt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Complimenten Yvonne, wat een geweldige eerste quilt.

  BeantwoordenVerwijderen